De ontwikkelingstijd van een website is afhankelijk van de opdracht, de omvang van het werk, de complexiteit, inhoud en het aantal ‘custom’ elementen (lees: speciale features). De snelheid wordt ook beïnvloed door het aanleveren van materiaal en feedback van de klant.
Het ontwerpen en ontwikkelen van een website kan één week tot enkele maanden duren. Toch is er een gemiddelde tijd per project:
Landingspagina — 1 tot 2 weken
Dit gaat vaak om een kleine bedrijfswebsite. Het dient als het online gezicht voor het bedrijf. Landingspagina’s worden vooral gebruikt voor het aanbieden van één bepaald product of voor het targeted marketing. Ze bevatten wat informatie over het bedrijf en hebben ook beperkte functionaliteit, waardoor ze vrij snel kunnen worden ontwikkeld.
Website — 4 tot 8 weken
Een website heeft vaak meer complexe functionaliteiten en bevat verschillende plugins en tools. Daarnaast is het vereist om veel te testen (Usability Testing), om te controleren of (mogelijk) bezoekers de website correct gebruiken en de navigatie helder is.
Webshop — 8 tot 16 weken
Een webshop lijkt misschien op een website, maar niets is wat het lijkt. Een webshop is technisch veel meer dan een website met producten. De ontwikkeling van een online winkel met verschillende pagina-indelingen duurt gemiddeld 8 tot 16 weken, maar duurt in sommige gevallen langer dan enkele maanden.
Bij een webshop bestaat wel de mogelijkheid om eerder te lanceren dan de oplevering van het volledige project. Zo kan er al gekeken worden naar het project in de praktijk en waar mogelijke pijnpunten liggen.
Daarnaast is het belangrijk om niet te vergeten dat na de livegang van de webshop en nog een hele hoop moet worden geoptimaliseerd. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk bezoekersdata te bewaren en vervolgens daarop de shop aan de passen. Ook wel conversie optimalisatie genoemd.
Webapplicatie — vanaf 16 weken
Een webapplicatie kan vanalles zijn. Daarom is het onmogelijk om hier een goede inschatting van te geven. Het ligt hier volledig aan de functionaliteiten van het product en de snelheid waarmee de informatie en data aangeleverd wordt. Daarnaast is het belangrijk om goed de tijd te nemen om te testen en debuggen.